Ekşi Mayalı Ekmak Tarifini Nasıl Yapıyorum? Çıkarın ekşi mayaları ekşi mayalı ekmek tarifi yapıcaz. En klasik tarifle bu probiyotik yönünden zengin, katkısız mis gibi ev yapımı ekmeklerimizi pişirmeye tekrar başlayalım o zaman☺️❤️ Adım adım Ekşi maya yapımı ve ekmek yapımınına başlayalım. https://tarifbudur.com.tr/?p=2298&preview=true
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Malzemeleri
50 gr tam buğday unu
450 gr buğday unu (beyaz un)
300gr içme suyu
130 gr ekşimaya (ana mayadan 30gr alıp+50gr un+50gr su karıştırıp yükselmesini bekledikten sonra ekleyin)
1 tatlı kaşığı tuz
20gr su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Hazırlanışı
Öncelikle yoğurma kabınoza 300 gr suyu ekleyip içine mayayı dökün. Maya suyun içinde eriyene kadar karıştırın. İçine unu ekleyip 2-3 dakika yoğurun.
Kabın kapağını kapatıp 1 saat kadar bekletiyoruz. Bu kısma otoliz deniyor. Otoliz den sonra hamurunuza 1 tatlı kaşığı tuz. 20gr su ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekliyoruz.
Yine 2-3 dakika kadar yoğurup kapağını kapatıyoruz. Katlama aşamasına geçebiliriz. Katlama tekniği; hamuru bir kenarından elinize alıp uzayabildiği kadar çekip tekrar kendi üZerine katlıyoruz bunu 2 tur 8 kere yapıp kapağını kapatın
Bu işlemi her yarım saatte bir 4 kere yapıp 4. Katlamadan sonra 1 saat bekleyip hamuru unlu tezgaha alıyoruz. Zarf katlama tekniğiyle yüzey gerginliği verip sepete alıyoruz.
En az 12 saat buzdolabında soğuk mayalama yaptıktan sonra ertesi gün buzdolabından çıkartıyoruz 1 saat sepette dinlenmeli fırını 250 ve içindeki kapaklı kabınızı (benimki döküm tencere ) ısıtmaya başlayın.
Hamuru fırına vermeden önce üZerine jiletle çizin. Fırının derecesini 220 dereceye indirip yarım saat üzeri kapaklı yarım saat sonra kapağını açıp 15-20 dakika pişirin. Tel üzerinde soğuyana kadar bekletin.