Patates Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapıyorum?
Patates karnıyarık tarifini ilk kez denediğimde bu kadar lezzetli olacağını hiç tahmin etmemiştim. Genelde karnıyarık deyince aklıma hemen patlıcan gelir. Ama patatesle yapılan versiyonu hem daha hafif hem de çok farklı bir lezzet sunuyorum. Özellikle patlıcan sevmeyen ya da kızartmadan kaçınanlar için gerçekten şahane bir alternatif.
Tarif oldukça basit. Orta boy patatesleri haşladıktan sonra ortadan ikiye bölüp içlerini biraz oyarak minik tekneler haline getiriyorum. Bu işlem biraz zaman alsa da sonunda o boşlukları nefis bir kıymalı harçla doldurunca değdiğini düşünüyorum. Kıymalı harç için soğan, domates, salça ve baharatlarla harmanlanmış klasik bir iç harç hazırlıyorum. Ama bazen içine biraz yeşil biber ya da rendelenmiş havuç da ekliyorum. Hem renk katıyor hem de daha besleyici oluyor.
Hazırladığım patates teknelerini fırın tepsisine dizip üzerlerine domates dilimleri ve bazen de birer dilim biber koyuyorum. Fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişiriyorum. Yanına bir de pirinç pilavı ve yoğurtla servis edince ortaya tam anlamıyla doyurucu ve dengeli bir öğün çıkıyor.
En sevdiğim yanı ise hem çocukların hem büyüklerin bu tarife bayılması. Özellikle misafir geldiğinde sofraya farklı ama tanıdık bir lezzet koymak istiyorsam bu tarifi mutlaka yapıyorum. Üstelik önceden hazırlanıp fırına verilince çok pratik oluyor.
Kısacası, patates karnıyarık tarifi benim mutfağımda sıkça yaptığım, sağlıklı ve lezzetli tariflerden biri haline geldi. Eğer siz de klasik tariflere farklı dokunuşlar yapmayı seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Patates Karnıyarık Tarifi
Patates Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?
Patates Karnıyarık Tarifi Malzemeleri
7 adet patates
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
Çeyrek demet maydanoz
Pul biber, karabiber, tuz
Sos için:
Yarım yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
Patates Karnıyarık Tarifi Hazırlanışı
Tavada kıymayı kavurun. Sıvı yağ ekleyip kavurmaya devam edin.
Küp doğranmış soğanı ekleyin, pembeleşince biber ve sarımsağı ekleyip kavurun.
Salçayı ekleyin. Küp doğranmış domatesleri ve baharatları ekleyip 6-7 dakika pişirin.
Patatesleri soyup ikiye bölün (veya küçükse bütün bırakın). İçlerini oyun (kalanları değerlendirin!).
Patatesleri az yağda kızartın, tuzlayıp tepsiye dizin.
İçlerine kıymalı harcı doldurun, üzerine domates ve biber dilimi koyun.
Sosu hazırlayıp üzerine gezdirin.
190 derece fırında, üzeri yağlı kağıtla kapalı şekilde yaklaşık 30 dakika pişirin.